utorak, 17. studenoga 2009.

Marinirane sardele



Dobra ideja za mediteransko predjelo, ili kao samostalni lagani obrok.
Naši omjeri su za 4 osobe ako ćete posluživati kao predjelo, a za samostalni obrok trebate barem dvostruku količinu. Ne morate se bojati da će biti previše, budući se ovako pripremljene srdele mogu čuvati nekoliko dana u hladnjaku.
60 dkg sardele,2 glavice crvenog luka (cca 20 dkg),2 lista lovora,papra u zrnu po ukusu (cca 2 dkg),0,5 dcl maslinovog ulja za marinadu,1 dcl biljnog ulja za prženje,oštrog brašna za paniranje,sol po ukusu,1 limun,0,5 dcl vinskog octa.
Sardele očistiti od iznutrica i glave, oprati i pustiti da se dobro ocijede (ako se ne ocijede dobro, trgat će se u prženju). Kad su se dobro ocijedile, malo posoliti pa uvaljati u brašno.
Pržiti ih treba u dubokoj masnoći dok ne dobiju hrskavu koricu i zlatnožutu boju (ali treba voditi računa da se ne presuše). Kad su pržene, slagati ih u posudu jednu do druge poput crijepa .
Luk očistiti i narezati na kolutiće. Na maslinovom ulju prepržiti kolutiće da uvenu, dodati lovor, biber u zrnu (po želji i par iglica ružmarina), vinski ocat i malo vode, tako da sve prekrije luk i pustiti da prokuha nekoliko minuta. Ovom marinadom preliti srdele i ostaviti da se sve ohladi sat dva (najbolje je preko noći). Treba paziti da sardele uvijek budu prekrivene tekućinom od marinade.
Servirati na tanjur zajedno s lukom i umakom te aranžirati kriškom limuna.

Nema komentara:

Objavi komentar