utorak, 17. studenoga 2009.

Hladetina



Hladetina, još poznata i pod imenom aspik, tipično je zimsko jelo koje se udomaćilo i na blagdanskom jelovniku. Servira se kao hladno predjelo.
Hladetina se priprema od svih vrsta mesa, može kombinirati s povrćem ili biti isključivo povrtna, a riba također može biti pripremljena na ovaj način.
Za blagdanske dane predlažemo hladetinu od svinjetine s korjenastim povrćem i jajima. Naš recept je za 10 do 12 osoba.
1 kg svinjetine odnosno dijelova od svinje: uši, nogice, glava, rep i nekoliko očišćenih kožica.2 lista lovora,3 mrkve,1 korijen peršina,1 korijen pastrnjaka,1/2 korijena celera,3-4 cijela režnja češnjaka,1 žličica papra u zrnusoli po ukusu (otprilike 2 žličice),2-3 kuhana jaja za dekoraciju.
Očišćene dijelove svinjetine staviti u veću posudu i preliti hladnom vodom tako da pokrije meso (otrpilike tri prsta vode preko razine mesa). Kuhati na laganoj vatri. Kad voda zavrije, na površini će se pojaviti pjena koju oprezno treba skinuti i baciti. Kad se sva pjena skine, u kupuću vodu ubaciti lovor, korijen peršina, celera i pastrnjaka, papar i mrkva. Poklopiti lonac poklopcem i kuhati na laganoj vatri 3 do 4 sata. Vrijeme kuhanja će trajati onoliko koliko je potrebno da se meso počne odvajati od kosti.
Procijediti juhu u drugu posudu, meso pažljivo odvojiti od kosti (kožurice i hrskavice ostaviti, a samo kosti baciti), mrkvu narezati na kolutiće. Korijen peršina, celera i pasternaka, kao i papar i češnjak odvojiti (ovo više ne treba za hladetinu). Jaja posebno skuhati da budu tvrdo kuhana, očistiti i narezati na kulutiće.
Juhu ostviti da se proladi kako bi se slegla i na vrh izbacila masnoću. Ovaj višak masnoće pažljivo odstraniti.
Kad su sastojci ovako pripremljeni, hladetinu treba pripremiti za hlađenje. Hladiti se može u manjim samostalnim posudicama, ili u jedno velikoj okrugloj posudi (pa će se kod serviranja rezati na šnite.)
Mi smo hladetinu rasporedili manje posude. Na dno svake posudice staviti kolutić kuhanog jaja, uokolo posložiti nekoliko kolutića mrkve, preko toga posložiti red kuhanog mesa pa pažljivo preliti juhom tako da pokrije sve sastojke. Staviti u hladnjak (ili u hladan prostor – zimi može i na balkon, ali naravno pokriti alu-folijom) i ostaviti da se tekućina iz juhe stisne nekoliko sati. Najbolje je hladetinu napraviti dan ranije prije serviranja.
Kod serviranja, nožem pažljivo odvojiti hladetinu od ruba posudice, prevrnuti je na tanjur i poslužiti. Hladetina se može ukrastiti listovima peršina, a može se i posuti crvenom paprikom i sitno narezanim češnjakom.

Nema komentara:

Objavi komentar